Η εταιρία με τον διακριτικό τίτλο «Πλάτανος» δραστηριοποιείται στον χώρο τηνς μαζικής εστίασης, με βασικά χαρακτηριστικά την παραδοσιακή κρητική κουζίνα και την κρητική διατροφή.

Ιδρύθηκε το 2005 στο Κάτω Χωριό Φουρνής Λασιθίου Κρήτης, με σκοπό την παραγωγή και προσφορά ποιοτικών παραδοσιακών εδεσμάτων εφαρμόζοντας τις διαδικασίες HACCP, για τη διατήρηση του γαστρονομικού κρητικού πολιτισμού και την εξυπηρέτηση των πελατών, ανανεώνοντας διαρκώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και έχει επανειλημμένα λάβει θετικές κριτικές με αφιερώματα σε διεθνή έντυπα και έχει πόλος έλξης για προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Η επωνυμία της εταιρείας οφείλεται στον πελώριο πλάτανο, που βρίσκεται στην Πλατεία του Κάτω Χωριού Φουρνής, όπου είναι η έδρα της. Στεγάζεται στον χώρο της ταβέρνας που λειτουργούσε από το 1876.

Στα ανακαινισμένα παραδοσιακά κτίρια στεγάζονται :

 1. Εστιατόριο&Καφενείο.
 2. Στεγασμένοςκαιυπαίθριοςχώροςαναψυχής.
 3. Παντοπωλείοδιάθεσηςπαραδοσιακώνπροϊόντων.
 4. Εργαστήριοπαραγωγής,επεξεργασίας,μεριδοποίησηςκαιτυποποίησης

  παραδοσιακών εδεσμάτων.

 5. Κουζίνα.
 6. Κελάρι.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι :
1. Διάθεσηπρόχειρουγεύματος[Καφενείο].
2. Προσφοράπλήρουςγεύματος[Εστιατόριο].
3. Διοργάνωση εκδηλώσεων [Planning Events].
4. Διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων [Themed Events].

Η εταιρεία μας έχει επιλεγεί από μεγάλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς οργανισμούς, για τη διοργάνωση θεματικών εκδηλώσεων [Themed Events] κατά τη θερινή περίοδο.

Ο στεγασμένος και υπαίθριος χώρος αναψυχής, συνδυάζει την προνομιακή τοποθεσία στην πλατεία του Παραδοσιακού Οικισμού της Φουρνής και την υψηλή ποιότητα της παραδοσιακής κουζίνας σε συνδυασμό με την κρητική διατροφή και τη φιλοξενία.

Παράλληλα ο χώρος διατίθεται για επαγγελματικές συναντήσεις και ιδιωτικές εκδηλώσεις.

Η εταιρεία μας έχει εδραιωθεί στον απαιτητικό χώρο των παραδοσιακών ποιοτικών μονάδων μαζικής εστίασης, καταγράφοντας ανοδική πορεία από την αρχή της λειτουργίας της, προβαίνοντας διαρκώς σε νέες επενδύσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συνεχώς αυξανόμενων πελατών της.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα καταξιώνεται μέρα με τη μέρα στις συνειδήσεις των παλιών και νέων πελατών της, Ελλήνων αλλά και επισκεπτών από το

εξωτερικό, ως μια αξιόπιστη εταιρεία που με επαγγελματισμό συμβάλλει στη διατήρηση του γαστρονομικού κρητικού πολιτισμού και την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Κρητική Γαστρονομία

Η παραδοσιακή μαγειρική της Κρήτης είναι πλούσια σε γεύσεις και ιδιαίτερα υγιεινή.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η κρητική διατροφή έχει άμεση σχέση με την “υγεία των Κρητών”.

Το νησί είναι αύταρκες σε προϊόντα. Από την αρχαιότητα ο Κρητικός είχε στη διάθεσή του το ελαιόλαδο, το κρασί, το ψάρι και το κρέας αλλά και άφθονα αγριόχορτα, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Όλα αυτά τού επέτρεπαν να δημιουργεί φαγητά με ιδιαίτερη νοστιμιά.

Οι κρητικές παραδοσιακές συνταγές αναδεικνύουν τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής και μεταφέρουν όχι μόνο το γράμμα μα και το πνεύμα της διατροφής των κατοίκων του νησιού με την απλότητα των γεύσεων και την ισορροπία των συστατικών.

Κάποια, φαινομενικά, παράδοξα της κρητικής διατροφής λειτουργούν υπέρ της μακροζωίας των Κρητών, που έχει απασχολήσει την επιστημονική έρευνα. Ο Κρητικός καταναλώνει π.χ. λιπαρές ουσίες περισσότερες απ’ όλους τους κατοίκους του μεσογειακού νότου με μια διαφορά, χρησιμοποιεί “μόνο αγνό ελαιόλαδο” και μάλιστα “χωρίς βράσιμο ή τηγάνισμα” (κυρίως σε σαλάτες και πάνω σε παξιμάδι). Επιπλέον είναι σχετικά συντηρητικός στην ανάλωση κρέατος αλλά τρώει άφθονο ψωμί ολικής άλεσης, πολλά όσπρια, ελιές, λαχανικά, φρούτα και πίνει κόκκινο κρασί, συνήθως παραγωγής του.

Editorial

Στη γαστρονομία, τέχνη είναι η ικανότητα να τρως “καλά” και να ακολουθείς κάποιους κανόνες που αφορούν στις καθημερινές διατροφικές ανάγκες και είναι αυστηροί.
Πρέπει να επιλέγεις ποιοτικά υλικά τα οποία μαγειρεμένα κατάλληλα θα ικανοποιήσουν και τη γεύση.

Γι’ αυτό το ζητούμενο είναι και η ανάλογη παιδεία, στην καθημερινότητά μας. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι από την ευρύτερη περιοχή. Ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες της κρητικής διατροφής προσφέρομε εδέσματα γευστικά και υγιεινά.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύομε ότι συμβάλλομε:

 1. Στηδιατήρησηκαιπροώθησητηςγαστρονομικήςπαράδοσηςτουνησιού μας.
 2. Στηβελτίωσητουεπιπέδουυγείας,καθώςητοπικήδιατροφήσυμβάλλει τόσο στη θεραπεία όσο και στη θωράκιση του οργανισμού μας.
 3. Στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων του τόπου μας.
 4. Στηνπροβολήτηςδιατροφήςωςαναπόσπαστουτμήματοςτουκρητικού

  πολιτισμού σε άμεση σχέση με τις τοπικές αξίες.

 5. ΣτηνπροβολήτηςΚρήτηςωςτόπουμεμοναδικάασφαλήκαιυγιεινά

  προϊόντα.

Translate »